استارلینک (Starlink) یک سیستم ماهواره ای به شکل صورت فلکی است که هدف آن ارائه پوشش اینترنتی جهانی است. این سیستم برای مناطق روستایی و دوردست که به اصطلاح نسبت به پوشش اینترنتی ایزوله هستند، مناسب است و میتواند اتصال اینترنتی قوی را برای آنها فراهم آورد.
استارلینک یک ابتکار از سوی SpaceX و برای ایجاد یک شبکه جهانی با پهنای باند قدرتمند است. این سیستم از ماهواره های مدار پایین زمین (LEO) برای ارائه خدمات اینترنت پرسرعت استفاده میکند. SpaceX که به طور رسمی با نام شرکت فناوری های اکتشاف فضایی شناخته میشود، یک شرکت خصوصی موشک و فضاپیما است که ایلان ماسک در سال 2002 آن را تاسیس کرده است.
استارلینک چگونه کار میکند؟
استارلینک بر روی یک فناوری خدمات اینترنت ماهواره ای کار میکند که برای ده ها پیش از این وجود داشته است. یک سیستم ماهواره ای به جای استفاده از فناوری کابل مانند فیبر نوری برای انتقال داده های اینترنتی، از سیگنال های رادیویی از طریق خلا فضا استفاده میکند. ایستگاه های زمینی سیگنال هایی را به ماهواره های موجود در مدار ارسال میکنند که به نوبه خود داده ها را به کاربران استارلینک در زمین ارسال میکنند.
هر ماهواره در صورت فلکی استارلینک 573 پوند وزن دارد و از بدنه ای صاف برخوردار است. یک موشک فالکون 9 اسپیس ایکس میتواند تا 60 ماهواره را در خود جای دهد. هدف استارلینک ایجاد یک شبکه با تاخیر بسیار کم در فضا است. SpaceX یک صورت فلکی متشکل از 42000 ماهواره به اندازه تبلت را پیشنهاد کرده است که در مدار پایین دور کره زمین میچرخند تا بتوانند این تقاضا را برآورده کنند.
CubeSats ماهواره های مینیاتوری که معمولا در LEO استفاده می شوند، پوشش شبکه محکمی ایجاد میکنند و مدار پایین آنها نسبت به زمین هم منجر به ایجاد تاخیر بسیار کمی خواهد شد. با این حال استارلینک تنها رقیب در این مسابقه فضایی نیست و دارای چندین رقیب از جمله OneWeb، HughesNet، Viasat و Amazon است.
HughesNet از سال 1996 پوشش سیگنال را از 22000 مایلی بالای زمین ارائه کرده است اما استارلینک رویکرد کمی متفاوت را دنبال میکند و مزایای زیر را ارائه میدهد:
● استارلینک به جای استفاده از چند ماهواره بزرگ از هزاران ماهواره کوچک استفاده میکند.
● استارلینک از ماهواره های LEO استفاده میکند که تنها در فاصله 300 مایلی از سطح زمین دور این سیاره میچرخند. این فاصله کم سرعت اینترنت را بهبود میبخشد و از تاخیر میکاهد.
● جدیدترین ماهواره های استارلینک دارای عناصر ارتباطی لیزری برای انتقال سیگنال ها بین ماهواره ها هستند و وابستگی به ایستگاه های زمینی متعدد را کاهش میدهند.
● SpaceX قصد دارد تا 4000 ماهواره را در آینده نزدیک پرتاب کند تا پوشش ماهواره ای جهانی را فراهم کرده و از کاهش قطع خدمات اطمینان حاصل کنند.
● استارلینک این مزیت را دارد که بخشی از SpaceX است یعنی علاوه بر پرتاب ماهواره های استارلینک پرتاب های ماهواره ای دیگر را نیز تجربه میکند. اما سایر ارائه دهندگان اینترنت ماهواره ای ممکن است به دلیل وجود موانعی که بسیار گران قیمت هستند، نتوانند پرتاب منظم ماهواره های مختلف را برنامه ریزی کنند.
سرعت اینترنت استارلینک چقدر است؟
استارلینک می تواند نامحدود داده را با سرعت بالا از طریق مجموعه ای از ماهواره های کوچک ارائه دهد. سرعت اینترنت آن به 150 مگابیت در ثانیه (Mbps) میرسد و SpaceX قصد دارد تا آن را به دو برابر برساند. بر اساس تست اخیر Ookla سریع ترین سرعت دانلود که در سه ماه اول 2022 ثبت شد 160 مگابیت بر ثانیه بوده و این عدد در لیتوانی به ثبت رسیده.
استارلینک همچنین سرعت 91 مگابیت در ثانیه را در ایالات متحده و 97 مگابیت در ثانیه را در کانادا و 124 مگابیت در ثانیه را در استرالیا تجربه کرده است. همچنین در مکزیک، سریع ترین سرعت اینترنتی که تجربه شده است، 105 مگابیت در ثانیه بوده است. Speedtest همچنین نشان داده است که سرعت آپلود در استارلینک منحنی نزولی داشته و کاهش پیدا کرده است. به این صورت که از 16.29 مگابیت در ثانیه در سه ماه اول 2021 به 9.33 مگابیت در ثانیه در سه ماهه دوم سال 2022 رسیده است.
هزینه استارلینک چقدر است؟
استارلینک بسته های اینترنتی خود را در 3 طرح جای داده است:
● پکیج استفاده مسکونی: این بسته برای مصارف مسکونی طراحی شده است و شما یک بار برای تهیه سخت افزار آن باید 599 دلار بپردازید. سپس هر ماه 110 دلار پرداخت کنید.
● پکیج کسب و کار: برای تهیه این پکیج باید در ابتدای کار و فقط برای یک بار 2500 دلار برای تجهیزات و سخت افزار هزینه کنید و هر ماه آن را با پرداخت 500 دلار شارژ کنید. این پکیج دارای قابلیت آنتن دهی دو برابر و سرعت اینترنت بالاتر است.
● استارلینک RV: در ژوئن 2022 کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده به SpaceX اجازه داد تا از استارلینک برای وسایل نقلیه متحرک از جمله وسایل نقلیه تفریحی، خطوط هوایی، کشتی ها، کامیونها و … استفاده کنند.
بنابراین افرادی که در جاده ها هستند نیز اکنون می توانند با پرداخت 599 دلار برای گرفتن تجهیزات و پرداخت ماهیانه 135 دلار به اینترنت پرسرعت استارلینک دسترسی داشته باشند. برای درخواست سرویس کاربر باید آدرس خود را در وبسایت استارلینک وارد کند تا در دسترس بودن خدمات در منطقه خود را چک نماید.
اگر این سرویس در منطقه آن ها در دسترس نباشد، استارلینک تاریخ تقریبی رسیدن سرویس به آن نقطه را ارائه میدهد. اکثر کاربران برای ماه ها در لیست انتشار باقی می مانند و بیشتر لیست های انتظار به اوایل سال 2023 منتقل شده اند.
براس مناطق تحت پوششی که خدمات برای آن ها در دسترس است، استارلینک درخواست خدمات را بر اساس اولویت ها رسیدگی میکند. برای رزرو مکان مشتری میتواند استارلینک را از طریق وبسایت خود پیش سفارش کند که مستلزم پرداخت مبلغ 99 دلار است.
فرق اینترنت استارلینک با ADSL چیست؟
در سرویس های موسوم به ADSL کاربران مبلغی را برای دریافت سرویسی با حجم حدود یا نامحدود می پردازند و زمانی که بسته آن ها به پایان رسید، هزینه ها به صورت پلکانی محاسبه خواهد شد. همچنین برای استفاده از چنین سرویسی نیاز است که اداره مخابرات محل مد نظر قادر به ارائه سرویس ADSL باشد.
فاصله جغرافیایی کاربر از این مرکز هم نباید خیلی زیاد باشد چرا که منجر به کاهش شدید سرعت اینترنت خواهد شد. اما این محدودیت ها برای کاربران استارلینک وجود ندارد و کاربران میتوانند با پرداخت هزینه ای بسیار کم، ارتباط پر سرعت و بدون پروکسی را تجربه کنند. استارلینک و DSL دو تا از متداول ترین راه هایی هستند که سرویس اینترنت خانگی می تواند اتصال را ارائه دهد.
هر کدام مزایا و معایب متمایزی را ارائه میدهند که میخواهید هنگام تصمیمگیری بهترین گزینه برای خانوادهتان در ذهن داشته باشید. با در نظر گرفتن این موضوع، بیایید نگاهی دقیق تر به آنچه آنها را از یکدیگر متمایز می کند بیاندازیم.
سرعت
استارلینک سرعت دانلود تا 200 مگابیت در ثانیه را ارائه می دهد که آن را به یکی از سریع ترین گزینه های اینترنت خانگی در دسترس تبدیل می کند. این سرعت نسبتاً ثابت است و نتایج سریع را بدون هیچ گونه تأخیر ارائه می دهد. این همچنین استارلینک را به گزینه ای عالی برای کسانی تبدیل می کند که برای پخش ویدیو، دانلود فایل های حجیم و موارد دیگر به زمان پاسخ سریع نیاز دارند.
در حالی که DSL معمولاً به عنوان یک ارائه دهنده اینترنت خط تلفن شناخته می شود، می توان از آن برای ارائه داده های با سرعت بالا نیز استفاده کرد. در واقع، DSL زمانی که برای اولین بار معرفی شد، ارتقای قابل توجهی از اتصالات شماره گیری و سرعت ناچیز آنها ارائه کرد.
از آنجایی که ما در ایران زندگی میکنیم! حتی پرسرعت ترین ADSLها نیز با استارلینک قابل مقایسه نیستند و از لحاظ سرعت بسیار ضعیف تری از استارلینک ظاهر میشوند. امروزه اینترنت DSL در ایران سرعت دانلودی تا 16 مگابیت در ثانیه را ارائه میکند و برخی از ارائهدهندگان بستههایی را با سرعت حتی بالاتر ارائه میدهند.
با این حال قطع و وصلی های مکرر آن باعث اعصاب خوردی بسیاری از کاربران این نوع از اینترها شده است و به همین خاطر بسیاری از افراد منتظر هستند تا بتوانند از سرویس استارلینک استفاده کنند.
دسترسی
استارلینک خدمات اینترنتی را در بسیاری از مناطق، صرف نظر از تجاری یا مسکونی بودن، ارائه می دهد. آنها ممکن است در همه جا خدمات ارائه ندهند، اما قابلیت خدمات رسانی به مناطق مختلف را دارند.
این انعطاف پذیری استارلینک را به انتخاب خوبی برای کسانی تبدیل می کند که به دسترسی به اینترنت در محل زندگی خود نیاز دارند، اما ترجیح میدهند با یک قرارداد بلندمدت مقید نباشند. اینترنت DSL مستلزم داشتن یک خط تلفن فعال در خانه است.
این بدان معناست که احتمال بیشتری وجود دارد که در جایی که خدمات تلفنی وجود دارد، اینترنت ارائه دهد. بنابراین، اگر خانه شما در منطقه ای قرار دارد که خدمات تلفنی هنوز نصب نشده است، ممکن است DSL برای شما در دسترس نباشد.
با این حال، بسیاری از شرکتهایی که DSL ارائه میدهند، در صورت درخواست شما، مایلند خطی را راهاندازی کنند، به خصوص اگر فکر میکنند سایر ساکنان نیز ثبتنام خواهند کرد. اما استارلینک سعی میکند تا خدمات خود را به کل کره زمین گسترش دهد و به احتمال زیاد طی چند سال آینده این اتفاق رخ دهد.
هزینه
استارلینک دو نوع طرح ارائه می دهد. بسته Starter آنها سرعت دانلود تا 20 مگابیت در ثانیه، دارای سقف داده و مدت قرارداد را ارائه می دهد. بسته نامحدود دارای سرعت حداکثر 200 مگابیت در ثانیه، بدون سقف و بدون مدت قرارداد است. با هر دو گزینه، می توانید بین مدت قرارداد 24 ماهه یا 36 ماهه یکی را انتخاب کنید. بسته به سرعتی که انتخاب می کنید، هر پلن با هزینه نصب یکباره از 199 تا 249 دلار ارائه می شود.
این هزینه شامل کلیه هزینه های سخت افزار، نصب و تجهیزات و فعال سازی خدمات شما می شود. اکثر ارائه دهندگان DSL بسته ای از خدمات اینترنت و تلفن را ارائه می دهند. این بسته Ultimate نامیده می شود که سرعت دانلود تا 16 مگابیت در ثانیه و حداکثر سرعت آپلود 8 مگابیت در ثانیه را ارائه می دهد.
بسیاری از ارائه دهندگان همچنین بسته هایی با سرعت آپلود سریعتر از بسته Basic ارائه می دهند در حالی که سرعت دانلود پایین تری را ارائه می دهند. این امر DSL را به گزینه ای مقرون به صرفه برای کسانی تبدیل می کند که در درجه اول خواهان سرعت آپلود سریعتر هستند.
در حال حاضر استارلینک در کجاها موجود است؟
استارلینک در حال حاضر به 36 کشور با مناطق تحت پوشش محدود خدمات ارائه میدهد. این شرکت قصد دارد تا پوشش خود را تا پایان سال 2023 به کل نقاط ایالات متحده برساند.
اگرچه چند کشور مانند پاکستان، هند، نپال و سریلانکا به عنوان «به زودی» روی نقشه استارلینک علامت گذاری شده اند که نشان دهنده این است که به زودی ارائه خدمات برای آن ها امکان پذیر خواهد شد. نقشه پوشش که در وبسایت این شرکت است، نشان میدهد که استارلینک در کدام قسمت های کره زمین قادر به ارائه خدمات است.
چگونه به استارلینک وصل شویم؟
هنگامی که کاربران مشترک استارلینک میشوند، یک کیت استارلینک دریافت میکنند که شامل یک بشقاب ماهواره ای، یک پایه دیش و یک واحد پایه روتر Wi-Fi است. استارلینک همچنین دارای یک کابل برق برای واحد پایه و یک کابل 75 فوتی برای اتصال دیش به روتر است.
برای استفاده از این سرویس مشتریان استارلینک ابتدا باید بشقاب ماهواره را برای شروع دریافت سیگنال و ارسال پهنای باند به روتر تنظیم کنند. این شرکت گزینه های مختلفی را برای نصب این دیش ارائه میدهد.
از جمله برای حیاط، پشت بام و نمای بیرونی خانه. همچنین یک برنامه استارلینک برای اندروید و اپل iOS هم وجود دارد که از واقعیت افزوده برای راهنمایی کاربران جهت انتخاب بهترین مکان و موقعیت برای قرار دادن دیش در اختیار آنها قرار میگیرد.
آیا میتوان از استارلینک در شرایط آب و هوایی بد استفاده کرد؟
استارلینک با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی ناهموار طراحی شده است. با توجه به اطلاعات موجود در این وبسایت: ثابت شده که استارلینک برای کنترل طیف وسیعی از دما و شرایط آب و هوایی طراحی و آزمایش شده است. این سیستم می تواند در برابر سرما و گرمای شدید، برف، تگرگ، باران شدید، تابش مستقیم آفتاب سوزان و بادهای قوی مقاومت کند.
این دستگاه حتی می تواند برف را ذوب کند. استارلینک از ماهواره های LEO و یک آنتن آرایهای فازی برای کمک به حفظ عملکرد خود در شرایط آب و هوایی شدید استفاده میکند. در ادامه به بررسی چگونگی عملکرد ماهواره استارلینک در شرایط مختلف آب و هوایی می پردازیم.
هوای ابری
یک روز ابری معمولی روی استارلینک تأثیری نخواهد گذاشت. با این حال، ابرهای طوفانی می توانند بر سیگنال ها تأثیر بگذارند، زیرا تمایل به ایجاد باران دارند که ممکن است باعث قطع سیگنال شود. ابرهای طوفانی نیز مرطوب تر و متراکم تر هستند که می تواند نقش مهمی در تخریب سیگنال ماهواره ایفا کند.
باران
باران ملایم معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند، اما یک بارندگی شدید می تواند بر کیفیت سیگنال استارلینک تأثیر بگذارد. باران شدید با ابرهای غلیظ و متراکم همراه است. هر چه ابرها متراکمتر باشند، احتمال مسدود شدن سیگنالهای رادیویی که به ماهوارههای استارلینک میرسند و از آنها میآیند، بیشتر میشود.
باد
دیش استارلینک که به درستی محکم شده و نصب شده باشد و تکان نخورد و حرکت نکند تحت تأثیر بادهای شدید قرار نخواهد گرفت. دیش استارلینک دارای یک آنتن آرایه فازی است که می تواند ماهواره هایی را که در بالای سر خود پرواز می کنند بدون نیاز به حرکت فیزیکی ردیابی کند. این همچنین به جلوگیری از قطع شدن سیگنال کمک می کند.
برف
بارش برف خفیف نباید بر سیگنال های استارلینک تأثیر بگذارد، اما برف سنگین به دلیل تجمع رطوبت می تواند عملکرد را تحت تأثیر قرار دهد. دیش استارلینک دارای عملکرد گرمایشی است که برف را به طور خودکار ذوب می کند، اما اگر تجمع برف در بالای ظرف باشد، ممکن است لازم باشد تا برای جلوگیری از مشکلات سیگنال، آن را به صورت دستی تمیز کنید.
باران و یخ
مانند باران و برف، برف و یخ سنگین نیز می تواند بر سیگنال های استارلینک تأثیر منفی بگذارد. عملکرد گرمایش به طور خودکار یخ و برف را ذوب می کند، اما یک یخ زدگی یا باران سنگین نیاز به مداخله دستی برای تمیز کردن دیش دارد.
مه
مه معمولی نباید سیگنال استارلینک را تحت تأثیر قرار دهد، اما مه غلیظ می تواند باعث از دست دادن یا قطع سیگنال شود. مه سنگین رطوبت زیادی را حمل می کند و می تواند به اندازه کافی متراکم باشد که سیگنال را قطع کند.
چند ماهواره استارلینک در فضا وجود دارد؟
از 24 جولای 2022، اسپیس ایکس 53 ماهواره را در سی و سومین پرتاب استارلینک در سال 2022 پرتاب کرد. این به دنبال پرتاب موفقیت آمیز در 22 ژوئیه 2022 است که در آن 46 ماهواره استارلینک به مدار فرستاده شد.
این شرکت تاکنون تقریبا 3000 ماهواره را در مدار پایین زمین پرتاب کرده است. هدف استارلینک ارائه پوشش اینترنت پرسرعت در مناطق دورافتاده و روستایی است، اما برخی از کاربران از سیگنال های نقطه ای شکایت دارند.
چند نکته در مورد ایلان ماسک و SpaceX
این روزها وارد هر سایت خبری شوید، حداقل یک خبر از ایلان ماسک خواهید دید. بیشتر شهرت او مربوط به اندیشه های پیشروی او در زمینه کارآفرینی و تکنولوژی است. او که در سال 1971 از یک مادر کانادایی و یک پدر اهل آفریقای جنوبی متولد شد، عقیده دارد که باید کارهایی انجام دهد که روی زندگی بخش قابل توجهی از مردم تاثیر داشته باشد.
ایلان ماسک به عنوان مدیر اجرایی (مدیر عامل) شرکت خودروسازی الکتریکی تسلا (TSLA) و شرکت فضایی خصوصی SpaceX به شهرت جهانی دست یافته است. ماسک یکی از بنیانگذاران پی پال (PYPL) بود، یک سرمایه گذار اولیه در چندین شرکت فناوری بود و در اکتبر 2022 قراردادی را برای خصوصی کردن شرکت توییتر تکمیل کرد.
موفقیت و سبک شخصی او باعث مقایسه با دیگر سرمایه گذاران رنگارنگ تاریخ ایالات متحده از جمله استیو جابز، هوارد هیوز و هنری فورد شده است. او تا اکتبر 2022 با دارایی خالص 212 میلیارد دلاری به عنوان ثروتمندترین فرد جهان معرفی شد.
سنین جوانی و تحصیل
ایلان ریو ماسک در سال 1971 در پرتوریا، آفریقای جنوبی متولد شد و بزرگترین فرزند از سه فرزند است. پدرش یک مهندس آفریقای جنوبی، مادرش یک مدل و متخصص تغذیه کانادایی بود. پس از طلاق والدینش در سال 1980، ماسک عمدتاً با پدرش زندگی می کرد.
او بعداً به پدرش لقب “انسان وحشتناکی داد… تقریباً هر کار بدی که فکرش را بکنید، او انجام داده است.” او در یکی از مصاحبههایش گفته است که : « من تربیت وحشتناکی داشتم. من در بزرگ شدن با مشکلات زیادی روبرو شدم. ماسک بعداً میگوید: یکی از چیزهایی که در مورد بچههایم نگران هستم این است که آنها به اندازه کافی با ناملایمات مواجه نمیشوند.»
در کودکی مورد آزار و اذیت قرار گرفت
ماسک در مدرسه مقدماتی واترکلوف هاوس خصوصی و انگلیسی زبان- که یک سال زودتر شروع به کار کرد- رفت و بعد از دبیرستان پسرانه پرتوریا فارغ التحصیل شد. او که خود را عاشق کتاب توصیف می کرد، دوستان کمی در آن مکان ها پیدا کرد.
دستاوردهای اولیه
فناوری به راه فراری برای ماسک تبدیل شد. در 10 سالگی با برنامه نویسی با استفاده از Commodore VIC-20، یک کامپیوتر خانگی اولیه و نسبتا ارزان آشنا شد. چندی نگذشت که ماسک برای ساخت Blastar – یک بازی ویدیویی به سبک Space Invaders – مهارت کافی پیدا کرد. او کد BASIC بازی را به یک مجله PC به قیمت 500 دلار فروخت. ماسک و برادرش در یکی از اتفاقات دوران کودکی خود قصد داشتند یک بازی ویدیویی در نزدیکی مدرسه خود باز کنند. والدین آنها با این طرح مخالفت کردند.
سال های تحصیل در دانشگاه ماسک
ماسک در 17 سالگی به کانادا نقل مکان کرد. او بعداً از طریق مادرش تابعیت کانادا را دریافت کرد. پس از مهاجرت به کانادا، ماسک در دانشگاه کوئینز در کینگستون، انتاریو ثبت نام کرد. در آنجا بود که با جاستین ویلسون، نویسنده ای مشتاق آشنا شد. آنها با هم ازدواج کردند و صاحب پنج پسر دوقلو و سه قلو شدند در نهایت در سال 2008 از هم جدا شدند.
دستاوردهای قابل توجه
ماسک 24 ساله بود که برای ادامه تحصیل به کالیفرنیا رفت. در فیزیک کاربردی در دانشگاه استنفورد مشغول به تحصیل شد. اما، با انفجار اینترنت و رونق سیلیکون ولی ، ماسک چشم اندازهای کارآفرینانه در سر داشت. او دکتری را ترک کرد.
X.com
در سال 1995، با 15000 دلار و برادر کوچکترش کیمبال، ماسک Zip2 را راهاندازی کرد، یک شرکت نرمافزار وب که به روزنامهها کمک میکرد تا راهنمای شهری آنلاین را توسعه دهند. در سال 1999، Zip2 توسط Compaq Computer Corp به مبلغ 341 میلیون دلار خریداری شد. ماسک از پول خرید Zip2 خود برای ایجاد X.com استفاده کرد، یک سرمایهگذاری فینتک قبل از اینکه این اصطلاح در گردش گسترده باشد.
X.com با یک شرکت انتقال پول به نام Confinity ادغام شد و شرکت حاصل به نام PayPal شناخته شد. پیتر تیل قبل از اینکه eBay (EBAY) شرکت پرداخت را به قیمت 1.5 میلیارد دلار بخرد، ماسک را از سمت مدیرعاملی پی پال برکنار کرد، اما ماسک همچنان از طریق 11.7 درصد از سهام پی پال خود از این خرید سود برد.
ماسک در مصاحبه ای در سال 2018 گفت: درآمد من از PayPal پس از کسر مالیات حدود 180 میلیون دلار بود. 100 (میلیون) دلار از آن به SpaceX، 70 (میلیون) دلار به تسلا و 10 (میلیون) دلار به SolarCity اختصاص یافت. و من به معنای واقعی کلمه مجبور شدم برای اجاره پول قرض کنم.” در سال 2017، ماسک نام دامنه X.com را به دلیل ارزش احساسی آن از پی پال خریداری کرد.
تسلا
ماسک به عنوان یک سرمایهگذار اولیه در سال 2004 با سرمایهگذاری خودروهای الکتریکی درگیر شد و در نهایت حدود 6.3 میلیون دلار برای شروع کار مشارکت کرد و به تیم از جمله مهندس مارتین ابرهارد پیوست تا به اداره شرکتی که در آن زمان به نام تسلا موتورز معروف بود کمک کند.
به دنبال یک سری اختلافات، ابرهارد در سال 2007 برکنار شد و یک مدیرعامل موقت تا زمانی که ماسک کنترل را به عنوان مدیرعامل و معمار محصول به دست گرفت، استخدام شد. تحت نظارت او، تسلا به با ارزش ترین خودروساز جهان تبدیل شده است. علاوه بر تولید وسایل نقلیه الکتریکی، تسلا به لطف خرید SolarCity، حضوری قوی در فضای انرژی خورشیدی دارد.
این شرکت در حال حاضر دو باتری خورشیدی قابل شارژ تولید می کند. پاوروال کوچکتر برای برق پشتیبان خانگی و استفاده خارج از شبکه توسعه یافته است، در حالی که پاورپک بزرگتر برای استفاده در شبکه برقی یا تجاری در نظر گرفته شده است.
اسپیس ایکس
ماسک بیشتر درآمد حاصل از سهام PayPal خود را برای تأسیس شرکت فناوریهای اکتشاف فضایی، توسعهدهنده موشکها که معمولاً به نام SpaceX شناخته میشود، استفاده کرد. ماسک به حساب خودش ۱۰۰ میلیون دلار برای تأسیس اسپیس ایکس در سال ۲۰۰۲ هزینه کرد.
تحت رهبری ماسک، اسپیس ایکس چندین قرارداد مهم با سازمان ملی هوانوردی و فضایی ایالات متحده (ناسا) و نیروی هوایی ایالات متحده برای طراحی موشک های پرتاب فضایی منعقد کرد. ماسک برنامههایی را برای فرستادن یک فضانورد به مریخ تا سال ۲۰۲۵ در تلاشی مشترک با ناسا منتشر کرده است.
اسپیس ایکس در واقع یک شرکت خصوصی پرواز فضایی است که ماهواره ها و افراد را به فضا می فرستد، از جمله خدمه ناسا به ایستگاه فضایی بین المللی. ایلان ماسک همچنین در حال ایجاد و آزمایش یک سیستم استارشیپ برای فرود روی ماه بوده و او امیدوار است که به زودی بتواند فضانوردی را به مریخ نیز ارسال کند.
این شرکت دو فضانورد اول خود را در 30 می 2020 با فضاپیمای SpaceX Crew Dragon به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاد و چندین خدمه دیگر را از طرف ناسا و سایر نهادها به آنجا فرستاده است. از اواسط سال 2022، این تنها شرکت تجاری فضایی است که می تواند فضانوردان را به فضا بفرستد، اگرچه ممکن است به زودی با رقابت CST-100 Starliner بوئینگ روبرو شود.
در سال 2006، اسپیس ایکس 278 میلیون دلار از ناسا تحت برنامه نمایش خدمات حمل و نقل مداری تجاری (COTS) این آژانس دریافت کرد، که برای تشویق به توسعه سیستم هایی ایجاد شد که می توانند محموله ها را به صورت تجاری به ایستگاه فضایی بین المللی حمل کنند.
اضافه شدن چند نقطه عطف دیگر در نهایت ارزش کل قرارداد را تا 396 میلیون دلار افزایش داد. spaceX در این برنامه همراه با Rocketplane Kistler (RpK) انتخاب شد، اما قرارداد RpK تنها با پرداخت جزئی پس از اینکه شرکت نتوانست به نقاط عطف مورد نیاز دست یابد، فسخ شد.
استارلینک
در سال 2019، ماسک و اسپیس ایکس بر سر برنامههای این شرکت برای قرار دادن یک صورت فلکی از 12000 ماهواره کوچک در مدار زمین به منظور دسترسی به اینترنت قابل اعتماد به مکانهای دورافتاده، بحثهایی را در زمینه نجوم به راه انداختند.
تاکنون تنها 60 عدد از این ماهوارههای استارلینک پرتاب شدهاند، اما در رصدهای تلسکوپ ستارهشناسان از آسمان شب، ردپای ناخوشایندی از خود به جای گذاشتهاند. بسیاری از محققان نگرانند که افزایش تعداد ماهواره ها مشکلاتی را برای شرکت های جمع آوری داده های حیاتی ایجاد کند.
اسپیس ایکس در حال آزمایش یک پوشش ویژه بر روی دور بعدی ماهوارههای Starlink است که میتواند به کاهش انعکاس آنها و در نتیجه کمتر مزاحم بودن آنها در آسمان شب کمک کند. گفته میشود، ستارهشناسان همچنان هشدارهایی درباره احتمال نفوذ در تصاویر تلسکوپی داده اند.
به نظر می رسد تصویربرداری میدان وسیع و تصویربرداری در سپیده دم و غروب به ویژه تحت تأثیر رگه های ماهواره ای قرار می گیرند. در حالی که SpaceX در حال گفتگو با جامعه نجومی بوده است، مطالعات همچنان تاثیر Starlink را بر مشاهدات نشان می دهد.
به عنوان مثال، یک مقاله تحقیقاتی در سال 2022 (در برگه جدید باز می شود) در ژورنال Astrophysical نشان داد که تصاویر تاسیسات گذرا Zwicky با میدان وسیعی که در حال استقرار ماهواره های بیشتری است تحت تأثیر زمان قرار می گیرند.
ناسا همچنین در سال 2022 نگرانیهایی را درباره استارلینک مطرح کرد و اشاره کرد که پیشنهاد قرار دادن 30000 ماهواره اینترنتی دیگر استارلینک در مدار نه تنها بر مشاهدات زمینی تأثیر میگذارد، بلکه ممکن است به دلیل تعداد ماهوارههایی که از بالای سر میگذرند، در پنجرههای پرتاب نیز تداخل ایجاد کند. افزایش خطر برخورد زباله های فضایی نیز توسط آژانس مورد توجه قرار گرفت، اگرچه اسپیس ایکس می گوید که دارای اتوماسیون برای کاهش خطر تا حد ممکن است.
سوالات پرتکرار در زمینه استارلینک
اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست؟
اینترنت ماهواره ای استارلینک به کاربران اجازه میدهد تا بدون نیاز به خط تلفن و صرفا با داشتن کیت سخت افزاری که در اختیارشان قرار داده میشود، به اینترنت پرسرعت و ماهواره ای دسترسی داشته باشند.
آیا در حال حاضر امکان استفاده از اینترنت استارلینک در ایران وجود دارد؟
خیر. هنوز این امکان در ایران فراهم نشده است و فقط افراد کمی توانسته اند این کار را انجام دهند. بنابراین به هیچ وجه به فروشندگان یا تبلیغ کنندگان اعتماد نکنید و هیچ برنامه یا اپلیکیشنی را نیز در گوشی یا کامپیوتر خود نصب نکنید.
استفاده از استارلینک به چه تجهیزاتی نیاز دارد؟
وقتی که مشترک استارلینک شوید، یک کیت تجهیزات سخت افزاری در اختیاش شما قرار میگیرد.
هزینه استارلینک چقدر است؟
شما باید حدود 500 دلار برای هزینه سخت افزار بپردازید. پس از آن حدود 100 تا 150 دلار به صورت ماهانه پرداخت خواهید کرد.
آیا امکان ثبت نام برای دریافت اینترنت استارلینک در ایران وجود دارد؟
هنوز نه. اما ایلان ماسک وعده داده است که این اتفاق به زودی رخ دهد.
زهرا نصری
امیدوارم ایلان ماسک به وعده خودش عمل کنه و به زودی استارلینک داخل ایران هم بیاد
حمید حسین زاده
استارلینک حتی اگه تو ایران هم بود باز هم فقط یه عده یه عده خاص میتونستن از این امکانات استفاده کنن، پرداخت ماهیانه ۱۵۰ دلار خیلیه خب